Vrste termoizolacionih sendvič panela

Postoje različite vrste termoizolacionih sendvič panela, a neke od najčešćih vrsta su:

Prednosti panela sa poliuretanskom (PUR) izolacijom

Paneli sa PUR izolacijom su jedni od najpopularnijih termoizolacionih panela. Ovo je zato što PUR paneli imaju odlična termoizolaciona svojstva i lako se mogu obrađivati. PUR je takođe vrlo otporan na vatru, što čini PUR panele sigurnijim izborom za korišćenje u zgradama.

Osim toga, paneli sa PUR izolacijom su vrlo efikasni u štednji energije. Kada se instaliraju u zidove i krovove zgrada, ovi paneli značajno smanjuju gubitak toplote. To znači da zgrade koje koriste panele sa PUR izolacijom zahtevaju manje energije za grejanje, što može rezultirati značajnom uštedom novca na dugi rok.

Prednosti panela sa polistirolnom (EPS) izolacijom

Paneli sa EPS izolacijom su takođe popularni izbor za termoizolaciju zgrada. EPS je vrlo lagana i otporna vrsta izolacije, što ih čini lako instaliranim i idealnim za korišćenje u zgradama različitih veličina i oblika.

Paneli sa EPS izolacijom takođe su ekonomični i imaju vrlo dobre termoizolacione karakteristike. Ovi paneli su takođe otporni na vlagu, što ih čini idealnim za korišćenje u zgradama koje su izložene vlažnim uslovima.

Paneli sa mineralnom vunom (MW) izolacijom

Paneli sa mineralnom vunom su napravljeni od mineralnih vlakana koja se dobijaju iz kamena ili stakla. Mineralna vuna je izuzetno efikasna u smanjenju gubitaka toplote i zvuka, zbog svoje gustine i visokog koeficijenta toplotne provodljivosti. Paneli sa mineralnom vunom su otporni na vatru i nezapaljivi, što ih čini sigurnim izborom za zgrade. Takođe su otporni na vlagu i buđ, što sprečava razvoj gljivica i bakterija.

Prednosti panela sa mineralnom vunom:

 • Efikasno smanjuju gubitke toplote i zvuka
 • Otporni su na vatru i nezapaljivi
 • Otporni su na vlagu i buđ
 • Trajnost panela sa mineralnom vunom je veoma visoka

Nedostaci panela sa mineralnom vunom:

 • Mogu biti skuplji od panela sa drugim vrstama izolacije
 • Mogu biti teži od drugih panela, što može uticati na troškove transporta i montaže
 • Mogu da izazovu iritaciju kože, očiju i disajnih puteva, ukoliko se prilikom montaže panela ne koriste zaštitne maske i odeća

Paneli sa ekspandiranom polistirolnom (XPS) izolacijom

Paneli sa ekspandiranom polistirolnom (XPS) izolacijom su napravljeni od polistirola koji se zagreva na visokoj temperaturi i ekspandira. XPS paneli su veoma efikasni u smanjenju gubitaka toplote i zvuka, zbog svoje gustine i niske toplotne provodljivosti. Takođe su otporni na vlagu i neupijajući, što ih čini idealnim za primenu u zgradama koje su izložene vodi.

Prednosti panela sa ekspandiranom polistirolnom izolacijom:

 • Efikasno smanjuju gubitke toplote i zvuka
 • Otporni su na vodu i neupijajući
 • Lako se montiraju i transportuju
 • Trajnost panela sa ekspandiranom polistirolnom izolacijom je veoma visoka

Nedostaci panela sa ekspandiranom polistirolnom izolacijom:

 • Nisu otporni na vatru, pa se u objektima u kojima je važna požarna sigurnost preporučuju paneli sa drugim vrstama izolacije
 • Mogu se oštetiti pod uticajem sunčevog zračenja i visokih temperatura

Paneli sa ekstrudiranom polistirolnom (XEPS) izolacijom

Paneli sa ekstrudiranom polistirolnom (XEPS) izolacijom su vrsta termoizolacionih sendvič panela koja se odlikuje veoma dobrom toplotnom izolacijom, kao i visokom mehaničkom čvrstoćom. XEPS paneli se proizvode od ekstrudiranog polistirola koji se izvlači iz rastvora i pod uticajem pare širi i stvara homogenu strukturu. Ova struktura omogućava XEPS panelima da imaju veoma nisku apsorpciju vlage, što ih čini otpornim na truljenje i stvaranje buđi.

XEPS paneli se koriste u građevinskoj industriji za termoizolaciju zidova, krovova i podova. Ovi paneli su posebno pogodni za termoizolaciju podova zbog svoje visoke čvrstoće i niske težine. Takođe, XEPS paneli se mogu koristiti i u proizvodnji rashladnih komora i drugih hladnih prostora zbog svoje dobre toplotne izolacije.

Kada je u pitanju ekologija, XEPS paneli se smatraju relativno prihvatljivim izborom. Ovi paneli se proizvode od ekstrudiranog polistirola, koji se može reciklirati, ali postoji i problem sa otpadom nastalim prilikom proizvodnje. Međutim, XEPS paneli su dugotrajni i mogu trajati i do 50 godina, što znači da se ne moraju često menjati, što smanjuje količinu otpada koju proizvode.