Transport i skladištenje lima

Građevinska limarija je neizostavan deo modernih građevinskih projekata. Kako bismo osigurali dugotrajan kvalitet i izdržljivost lima, od ključne je važnosti pravilno rukovanje materijalom tokom transporta i skladištenja.

Transport lima

Sredstva transporta

Metalni limovi se mogu transportovati različitim sredstvima transporta u zavisnosti od potreba i udaljenosti. Kamioni su pogodni za kraće relacije i brzu isporuku, dok se brodovi koriste za međunarodni transport većih količina limova. Železnica je takođe efikasan način transporta limova, posebno za duže relacije unutar kontinenta.

Transport kontejnerima

Kontejnerski transport je popularan izbor za međunarodni transport limova, jer pruža dobru zaštitu od vremenskih uslova i omogućava lako rukovanje teretom. Važno je da se teret ravnomerno rasporedi po podu kontejnera kako bi se izbeglo prevrtanje ili oštećenje. Limovi moraju biti čvrsto osigurani unutar kontejnera kako se ne bi pomerali tokom transporta.

Rukovanje teretom

Pravilno rukovanje limovima je ključno za očuvanje njihovog kvaliteta. Limovi se moraju pažljivo rukovati kako bi se izbegla mehanička oštećenja i korozija. Ukoliko je moguće, rukovanje treba obavljati u suvim uslovima, a ako to nije moguće, potrebno je osigurati adekvatnu zaštitu od vlage. Koristi se odgovarajuća oprema za podizanje i osiguranje tereta kako bi se izbeglo savijanje ili deformisanje limova.

Osiguranje tereta

Osiguranje tereta je važan korak u procesu transporta limova. Na kamionima, limovi se moraju osigurati tako da ne mogu da se pomeraju tokom vožnje. To se postiže korišćenjem nesklizajućeg materijala i direktnim ili trenjem osiguravanjem tereta. Na brodovima, limovi se moraju rasporediti i osigurati tako da ne oštećuju brod ili ostali teret. Prilikom transporta železnicom, takođe je važno osigurati teret kako bi se izbegla oštećenja tokom vožnje.

Pravilnim rukovanjem i osiguravanjem, metalni limovi će stići do odredišta u dobrom stanju, spremni za dalju obradu ili upotrebu u građevinskim projektima.

skladištenje lima

Ispravan istovar trapeznog lima

Prvi korak ka očuvanju kvaliteta lima je pravilan istovar. Preporučuje se upotreba trakastih remena ili viljuškara sa razmakom viljuški od najmanje 150 cm. Tokom istovara, materijal mora biti zaštićen od ogrebotina i udubljenja. Ukoliko nemate navedene uređaje, jedina opcija je ručni istovar, za koji je potrebno najmanje četiri osobe, odnosno jedna osoba na svaki metar lima. Limovi se trebaju nositi uspravno kako bi se izbegla deformacija materijala.

Pravilno skladištenje lima nakon istovara

Fabričko pakovanje lima služi samo za zaštitu tokom transporta i kratkotrajnog skladištenja. Galvanizovani i aluzink limovi u fabričkom pakovanju mogu se skladištiti najviše 2 dana od datuma isporuke, dok se premazani limovi mogu čuvati do 3 nedelje. Pre isteka ovog roka, svi limovi moraju biti izvađeni iz pakovanja i osušeni. Dodatno, galvanizovani i aluzink limovi moraju biti zaštićeni slojem konzervativnog ulja.

Dugoročno skladištenje lima

Za dugotrajno skladištenje, limovi se moraju čuvati u zatvorenom prostoru na suvim drvenim podlogama, udaljenim najmanje 20 cm od poda. Između svakog lima potrebno je postaviti suve drvene letvice kako bi se omogućila slobodna cirkulacija vazduha. Na ovaj način zaštićeni limovi mogu se čuvati najviše 6 meseci od datuma proizvodnje. Limovi u paketima i rolnama ne smeju se čuvati na otvorenom ili u prostorijama izloženim vlazi i promenljivim temperaturama.

Nepovoljni uslovi za skladištenja lima

Uslovi u kojima se lim skladišti imaju veliki uticaj na njegovu trajnost.

Lim ne sme biti skladišten u blizini đubriva, kiselina i drugih agresivnih supstanci.

trapezni lim

Pravilno skladištenje limova prekrivenih folijom

Kod skladištenja limova prekrivenih folijom, potrebno je zaštititi materijal od vlage. U slučaju vlaženja, zaštitna folija mora se odmah ukloniti. Folijom prekriveni limovi mogu se čuvati najviše 3 meseca u suvoj, zatvorenoj prostoriji koja ih štiti od uticaja svetlosnog zračenja. Pre montaže, korisnik mora ukloniti zaštitnu foliju.

Transport i skladištenje metalnih limova trebaju se obavljati u skladu sa pravilima koja smo opisali. Posebno je važno naglasiti da dugotrajno skladištenje čeličnih limova treba da se odvija u zatvorenim prostorima, izolovanim od uticaja spoljnih faktora. Pre svega, vlaga i sunčevi zraci imaju destruktivan efekat na metalne limove.

Važno je zapamtiti da smo u ovom tekstu predstavili opšte smernice za skladištenje metalnih limova. Maksimalno vreme skladištenja za pojedine modele limova može varirati.